Virrat 19. sijalla 166 kunnan joukossa

Yrittäjien kuntabarometri -kyselyn mukaan valtakunnan parhaiksi yrittäjyyden edistämisessä nousivat Vieremä, Lieto ja Seinäjoki. Pirkanmaalta parhaiten menestyivät Ylöjärvi, Nokia ja Virrat omissa keskikokoisten ja pienten kuntien sarjoissaan.

Lähes 10 000 yrittäjän vastauksien alueelliset ja kuntakohtaiset tulokset julkistettiin 14. toukokuuta Kunnallisjohdon seminaarissa Turussa.

Yrittäjien kuntabarometrista selviää, missä kunnissa on paras yrittää.

Pienissä, alle 10 000 asukkaan kunnissa Virrat, Ikaalinen, Pälkäne, Vesilahti, Parkano ja Orivesi ylittivät valtakunnan keskiarvon.

Pienten alle 10000 asukkaan kuntien ykkönen on Vieremä Pohjois-Savosta. Maaliskuussa Pirkanmaan yrittäjyys- ja elinvoimakunnaksi valittu Virrat ylsi nyt 166 kunnan sarjassa parhaana pienenä pirkanmaalaiskuntana sijalle 19.

Suurten, yli 50000 asukkaan kuntien ykkönen on viidettä kertaa peräkkäin Seinäjoki Etelä-Pohjanmaalta. Tampere sijoittui 21 kaupungin sarjassa seitsemänneksi.

Keskikokoisten, 10000–50000 asukkaan kuntien ykkönen on viidettä kertaa peräkkäin Lieto Varsinais-Suomesta.

Pirkanmaalla iloitaan Ylöjärven kolmannesta ja Nokian seitsemännestä sijasta 74 kunnan sarjassa.

Pirkanmaa
vetää puoleensa

Laajimmin positiivista palautetta Pirkanmaa sai puoleensavetävyydestään. Tampere on tunnetusti vetovoimainen kaupunki, mutta tuloksissa Tampereen keskisuurista ympäryskunnista Pirkkala, Ylöjärvi ja Nokia nousivat yritysten kannalta houkuttelevimmiksi kunniksi.

Pirkkalan imu oli valtakunnan toiseksi paras heti Liedon jälkeen ja kaksi muutakin mahtuivat kymmenen kärkeen. Lempäälä ja Kangasala ylsivät vetovoimallaan yli valtakunnan keskiarvon, kuten myös Parkano ja Virrat pienemmistä kunnista.

Pirkanmaan Yrittäjien elinkeinoasioiden asiantuntija Elina Purhon mukaan infrastruktuuri sekä koulutukseen ja osaamiseen liittyvät asiat saivat ylöjärveläis-, nokialais- ja virtolaisyrittäjiltä kiitosta.

– Toimivilla liikenneyhteyksillä ja kaavoituksilla voidaan edistää paitsi yritysten sijoittumista kuntaan myös työvoiman liikkumismahdollisuuksia, Purho sanoo.

Yrityspalvelut nousivat Kuntabarometrissa toiseksi tärkeimmäksi elinkeinopolitiikan osa-alueeksi heti kunnan päätöksenteon yrityslähtöisyyden jälkeen.

– Yrityspalveluille annettu keskiarvo on noussut. Erityisen onnistuneeksi palvelujen järjestäminen koettiin Ylöjärvellä, Nokialla, Virroilla ja Ikaalisissa, Purho kertoo.