Marraskuussa vietetään ehkäisevän päihdetyön viikkoa, valtakunnallista mielenterveysviikkoa ja pelikasvatuksen valtakunnallista teemaviikkoa. Pirkanmaalaisilta kysellään marraskuussa, mitä mieltä he ovat Pirkanmaan päihdetilanteesta ja kuinka ehkäisevässä päihdetyössä onnistutaan.
Päihdetilannekysely alkaa ehkäisevän päihdetyön teemaviikolla 4. marraskuuta ja on avoinna 24. marraskuuta 2024 asti. Kyselyyn pääsee vastaamaan Pirkanmaan hyvinvointialueen verkkosivujen tai kuntien sivujen kautta. Pirkanmaan hyvinvointialueen sivuilla linkki kyselyyn löytyy sivulta Pirha nyt - pirha.fi
Kysely on tarkoitettu kaikille pirkanmaalaisille. Kyselyn järjestävät yhteistyössä Pirkanmaan kunnat ja Pirkanmaan hyvinvointialueen ehkäisevän päihdetyön asiantuntijat. Erityisesti kunnat saavat vastauksista tietoa oman kuntansa päihdetilanteesta, asukkaiden päihdehavainnoista ja siitä, mihin kuntalaisten mielestä erityisesti pitäisi kiinnittää huomiota.
Tulokset julkaistaan hyvinvointialueen ja kuntien verkkosivuilla, ja niitä hyödynnetään Pirkanmaan yhteisessä ehkäisevässä päihdetyössä.
Pirkanmaalla perustetaan parhaillaan työryhmiä, joiden tavoitteena on vaikuttaa erityisesti päihteiden tarjontaan ja kysyntään. Työryhmiin kuuluu viranomaisten, järjestöjen, paikallisen elinkeinoelämän, kuntien ja hyvinvointialueen edustajia.
– Terveyden ja hyvinvoinninlaitokselta lähtöisin oleva Pakka -toimintamalli on sovellettu koko Pirkanmaan laajuiseksi ja haluamme työryhmien avulla tehdä ehkäisevästä päihdetyöstä tehdä entistä monialaisempaa ja vaikuttavampaa, kertoo Pakka-toimintamallin koordinoija Iina Nummi Pirkanmaan hyvinvointialueelta.
Pelaamisen taitoja on tarpeen opetella
Pelikasvatus- ja pelikulttuuriviikolla 4.–10. marraskuuta nostetaan esille pelaamiseen liittyviä taitoja. Tarjolla on peli- ja verkkotapahtumia sekä puheohjelmaa kaikenikäisille. Tapahtumista on lisätietoa osoitteesta peliviikko.fi.
– Pelikasvatus eli pelaamiseen liittyvän tiedon ja ymmärryksen kasvattaminen on tärkeä osa toimintaamme, sanoo suunnittelija Iina Nummi.
– Pelaaminen ja sen rooli asiakkaan elämässä pitää tarpeen mukaan ottaa puheeksi. Voimme kohdata ja auttaa asiakkaitamme kokonaisvaltaisemmin, kun pelaamisestakin keskustellaan.
Jokaisella on oikeus tavoitella unelmiaan
Mielenterveysviikkoa on vietetty jo vuodesta 1974. Tänä vuonna viikkoa vietetään 17.−24. marraskuuta ja teemana on mielekäs tulevaisuus.
Teemalla muistutetaan siitä, että kaikilla ihmisillä – mielenterveydestä riippumatta – pitää olla oikeus vaikuttaa, kokea osallisuutta ja tavoitella unelmiaan. Myös vertaistuen saaminen ja antaminen kuuluvat jokaiselle. Mielenterveyshaasteet koskettavat isoa osaa ihmisistä myös Pirkanmaalla.
– Tilastojen valossa Pirkanmaalla noin joka viides nuorista aikuisista ja työikäisistä on merkittävästi psyykkisesti kuormittunut, kertoo suunnittelupäällikkö Niina Nieminen Pirkanmaan hyvinvointialueelta.
– Mielenterveysongelmat koskettavat myös läheisiä. Heistä liki puolet on vaarassa masentua myös itse.
Mielenterveysviikolla Pirkanmaalla kunnat, järjestöt ja hyvinvointialue järjestävät erilaisia tempauksia ja tapahtumia. Mielenterveyden hyväksi voi toimia myös omassa arkielämässään.
– Jokainen meistä voi vaikuttaa omilla teoillaan, asenteillaan ja esimerkillään hyvään mielenterveyteen, Nieminen kannustaa.
– Haastammekin jokaisen miettimään, miten voisit tukea läheisesi, naapurisi, ystäväsi tai työkaverisi mielenterveyttä ja myös omaa mielenterveyttäsi.